Ukupan broj poseta: 27752

Grbovi srpskih srednjevekovnih familija
Brankovići

Brankovići su srpka srednjovekovna vlastela koja je vladala teritorijom današnjeg Kosova. Za osnivaca dinastije smatra se sevastokrator Branko Mladenović. Međutim najpoznatiji od svih Brankovića je njegov sin Vuk i to pre svega jer je u narodnom predanju proglašen za izdajnika u Kosovskom boju (1389.godina), što je bilo potpuno netačno. Istorija je utvrdila da su se on i njegova vojska hrabro borili u toj bici i da je krilo kojim je on rukovodio u potpunosti porazilo suprostavljeno krilo Turske vojske kojim je komandovao sultanov sin Jakub.

Nakon te bitke nastavlja, bezuspešno, da se bori protiv Turske, te na kraju umire 1397.godine u zarobljeništvu. U 17. veku predanje od Vuka pravi izdajicu i na taj način od njega stvara najtragičniju ličnost u srpkoj istoriji. Od junaka je postao izdajnik samo zbog toga što je preživeo bitku u kojoj su izginuli gotovo svi srpski velikaši.

Vukovi potomci su bili Despoti Srbije, a mnogi od njih su bili graditelji crkava i manastira, pa su se čak odricali vladarskih titula i odlazili u monahe. Ova familija je jedna od najzaslužnijih što je Fruška gora dobila epitet "sveta".

brankovici
Kotromanići
kotromanici

Kotromanići su srpska vladarska dinastija u srednjovekovnoj Bosni, koja je vladala približno od 1250.godine do 1463.godine. Prvi poznati član dinastije je ban Prijezda I. Prijezdu su nasledili sinovi Prijezda II i Stefan I, zvani Kotroman, po kojem je dinastija i dobila ime.

Za vreme vladavine Stefana II Kotromanića Bosna se značajno teritorijalno proširila. Stefana II nasledio je nećak Tvrdko I, najistaknutiji vladar dinastije. On se u srpskom manastiru Mileševi na grobu svetog Save, krunisao za srpskog kralja 1377.godine. Dinastija Kotromanić je nestala sa Turskim (osmanskim) osvajanjem srednjevekovne Bosne.

Mrnjavčevići

Mrnjavčevići su srednjovekovna srpska vlastela koja je vladala prostorom današnje Makedonije. Osnivač dinastije je Mrnja, a njegov sin Vukašin je jedan od najodgovornijih za raspad srpskog carstva.

Da bi sprečio raspad carstva car Uroš Nejaki ga je 1365.godine proglasio za kralja. Međutim i pored toga Vukašin počinje da vodi samostalnu politiku i na taj način postaje negativan primer ostalim velikašima.

Mrnjavčevići su prva srpska vlastela koja se sukobila sa Turskom vojskom. Bilo je to u boju na reci Marici 1371.godine. U toj bici , iako brojno nadmoćnija srpska vojska Vukašina i njegovog brata Ugljese Mrnjavčevića je potučena, a oba brata su poginula u toj bitci.

Kraljevstvo je nasledio Vukašinov sin Marko, u narodnom predanju poznat kao "Kraljević Marko". Iako je bio Turski vazal u predanje je ušao kao bespoštedni borac protiv Turaka. Narod mu je pripisivao nadljudsku snagu i hrabrost. Poginuo je 1395.godine u bitci na Rovinama. U toj bitci Marko je bio na Turskoj strani, dok je na drugoj strani bila hrišćanska vojska vlaškog vojvode Mirče. Postoje svedočanstva po kojima je Marko pre početka bitke izjavio da moli Gospoda da bude hrišćanima pomoćnik, a on sam neka bude prvi medju mrtvima u toj bitci.

mrnjavcevici
Nemanjići
nemanjici

Nemanjići su srednjovekovna srpska dinastija koja je najduže vladala Srbijom. Svoju vladavinu su započeli kao veliki župani, nakon toga su postali kraljevi, a naposledku su postali i carevi. Dinastija je u periodu od 1168.godine do 1371. godine dala deset vladara. Osnivač dinastije je bio veliki župan Stefan Nemanja. Vladao je od 1168.godine do 1196.godine. Tada je dobrovoljno napustio presto i zamonašio se kao monah Simeon, te se u Svetoj gori pridružio svom sinu Rastku (kasnije prvi srpski arhiepiskop i osnivač samostalne srpske pravoslavne crkve).

Stefana Nemanju nasledio je sin Stefan Nemanjić Prvovenčani, vladao od 1196.godine do 1217.godine kao veliki župan, a od 1217.godine do 1228.godine kao kralj. Nakon njega na prestolu su se smenjivali Stefan Radoslav, Stefan Vladislav, Stefan Uroš I, Stefan Dragutin, Stefan Uros II Milutin, Stefan Uros III Dečanski, Stefan Uroš IV Dušan koji je 1346.godine postao car i nakon njega poslednji iz dinastije Nemanjića Stefan Uroš V Nejaki.

Nemanjići su obeležili period u istoriji Srbije u kojem je ista znala samo za prosperitet u svakom pogledu. Bili su graditelji i ktitori brojnih srednjevekovnih manastira očuvanih i do današnjih dana. Neke od tih manastira UNESCO je uvrstio u svetsku kulturnu baštinu. Dinastija je podarila i Svetog Savu, osnivača sprske pravoslavne crkve i ličnosti od nemerljivog značaja za srpski narod. Smatra se utemeljivačem srpske državotvorne misli i jednim od prvih srpskih prosvetitelja, te nije slučajno što su Turci nakon jednog neuspešnog ustanka, 1594.godine spalili njegove mošti. Veliki broj njih je srpska pravoslavna crkva, zbog svoje posvećenosti hrišćanstvu proglasila za svece.

Balšići

Balšići su srpska srednjovekovna vlastela koja je gospodarila "Zetom". Za rodonačelnika njihove porodice se smatra Balša I, koji je umro 1362.godine. Centar njegove vlasti bio je Skadar. Njihova dominacija je bila pre svega istaknuta u Donjoj Zeti, ali su nastojali da svoju vlast prošire i na oblasti Gornje Zete. Nakon smrti Cara Uroša 1371.godine, nisu se titulisali kao gospodari celog srpstva, vec samo Zete.

balsici